Documentation activities

Όλα αλλάζουν σ’ αυτήν την πόλη αν το θέλεις!

Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβριο η πόλη της Δράμας ντύνεται με χαμόγελα και γιορτινή διάθεση, πασπαλίζεται από την μαγεία των Χριστουγέννων και γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της.

Τα παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια που φιλοξενούν μια πληθώρα δωρεάν δράσεων για τα μικρά παιδιά με πολλές μεγάλες εκπλήξεις, τα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα πλούσια εδέσματα και ροφήματα που κάθε μέρα παρασκευάζονται στα σπιτάκια της αγοράς, τα τρενάκια περιήγησης, το υπέροχο παγοδρόμιο, το μαγευτικό καρουζέλ, ο ονειρεμένος στολισμός του παραμυθένιου χωριού και τα χαμόγελα εθελοντών και επισκεπτών κάνουν την «Ονειρούπολη» τη δική μας γωνιά στην Παραμυθοχώρα.

Αυτή η γωνιά κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με κάτι καινούργιο, πιο παραμυθένιο και πιο μαγευτικό από την προηγουμένη χρονιά, το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με αγάπη και όραμα για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Η μεγαλύτερη γιορτή της χώρας σας περιμένει εδώ ...«στην πόλη που όλα αλλάζουν αν το θέλεις ...σ' αυτήν την πόλη που ξέρεις πως τα όνειρα σου θα βγουν αληθινά».

...ξεκλειδώστε το όνειρο και κάντε το δικό σας μαγικό ταξίδι...

OFF ROAD 4X4

Off Road Εκδρομές στην Οροσειρά της Ροδόπης!

Με αφετηρία το χωριό Βώλακας στη Δράμα, για μία, δύο ή και περισσότερες ημέρες, ξεκινάμε ένα ταξίδι στην μοναδική και ανεξερεύνητη περιοχή μας για να ανακαλύψουμε, τα δάση, τα ποτάμια, τους καταρράκτες, να θαυμάσουμε τα μοναδικά και σπάνια είδη φυτών, λουλουδιών, ζώων, σε μία περιοχή που φημίζετε για τη μοναδική βιοποικιλότητα που έχει σε όλη την Ευρώπη.

Το δάσος Συμίδας, το Παρθένο Δάσος Ελατιάς, οι καταρράκτες, το μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο Αγγίτη (Μααράς), το όρος Φαλακρό, Μενοίκιο, Όρβηλος και τόσα άλλα που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις τη φανταστική ομορφιά της Δράμας, ακόμα και σε όλόκληρο βιβλίο.

Τα βουνά και τα δάση της Δράμας σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, μέσα απο διαδρομές off - road, αλλά ακόμα και μέσα από χωμάτινες διαδρομές για SUV.

Οι διαδρομές που προτείνουμε, απευθύνονται σε όλους τους λάτρεις των off road διαδρομών αλλά και της φύσης .

Ότι και να επιθυμήτε, να δείτε και να ζήσετε, είμαστε έτοιμοι να σας το προσφέρουμε. Μπορείται να επιλέξετε απο τις προτεινόμενες διαδρομές μας για 4Χ4, για φίλους, παρέες οι οικογένειες αλλά ακόμα και για μεγαλήτερες ομάδες.

Είμαστε στην διάθεση σας να οργανώσουμε και εκδρομές με περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις όπως, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, παρατήρηση πουλιών, λουδουδιών, πεταλούδας κ.α.

Δείτε απο τα προγράματα μας ή επικονωνήστε μαζί μας να φτιάξουμε μια εκδρομή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Off Road Για Μεμονωμένους

Διαδρομές σχεδιάζονται αποκλειστικά με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας. Σας παρουσιάζουμε τις περιοχές και τις διαδρομές μας στην οροσειρά της Ροδόπης, στο Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παρθένο Δάσος και επιλέγετε τα σημεία, το βαθμό δυσκολίας αλλά και τις δράσεις που επιθυμείτε.
Σημεία ενδιαφέροντος : Οχυρά "Μεταξά" Αγίου Νικολάου, Δάσος Συμίδας, Παρθένο Δάσος, Φαλακρό, ποταμός Νέστος, λίμνες, καταρράκτες, Μενοίκιο κ.α.

Περιλαμβάνονται: η διαμονή σας σε ξενοδοχείο με το πρωινό, παρέχετε ελαφρύ γεύμα κατά την διάρκεια της διαδρομής , αναψυκτικά και νερά.
Συμμετοχή : από 1 έως 3 οχήματα.

Off Road Για Οικογένειες & Παρέες

Οι εκδρομές που πραγματοποιούνται ταιριάζουν απόλυτα σε οικογένειες και παρέες, συνδυάζουν την off - road οδήγηση και την επαφή με τη φύση. ΟΙ διαδρομές που ακολουθούμε ειναι ήπιες και βοηθούν τον οδηγό να εξοικειωθεί και να γνωρίσει τις δυνατότητες του οχήματος του. Στάσεις σε σημεία θέασης για γνωριμία με τη φύση και εξερεύνηση περιοχών. Η οροσειρά της Ροδόπης προσφέρει τη μοναδική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους να νιώσουν ένα με τη φύση.
Σημεία ενδιαφέροντος : Οχυρά "Μεταξά" Αγίου Νικολάου, Σιδηρόνερο, Παπάδες, Δάσος Συμίδας, Παρθένο Δάσος, Φαλακρό, ποταμός Νέστος, λίμνες, καταρράκτες κ.α.

στα πακέτα περιλαμβάνεται: η διαμονή σας σε ξενοδοχείο με το πρωινό, παρέχετε ελαφρύ γεύμα κατά την διάρκεια της διαδρομής , αναψυκτικά και νερά.
Συμμετοχή : από 3 έως 6 οχήματα. ή με land rover 8 θέσεων

4χ4 Διαδρομές Οροσειρά Ροδόπης

Διαδρομές με υψηλό βαθμό δυσκολίας σχεδιασμένες αποκλειστικά για απαιτητικούς οδηγούς και λάτρεις των extreme off road διαδρομών. Καλά εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα μηχανικά και μη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες των διαδρομών. Επιχειρούμε μέσα στην άγρια Ροδόπη, με καλύτερες περιόδους τέλος Φθινόπωρο, το Χειμώνα και στης αρχές της Άνοιξης.
Σημεία ενδιαφέροντος : Δάσος Συμίδας, Παρθένο Δάσος, ποταμός Νέστος.

Περιλαμβάνονται: η διαμονή σας σε ξενοδοχείο με το πρωινό, παρέχετε ελαφρύ γεύμα κατά την διάρκεια της διαδρομής , αναψυκτικά και νερά.
Συμμετοχή : όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά!!!!

4χ4 Διαδρομές Φαλακρό - Μενοίκιο

Διαδρομές με υψηλό βαθμό δυσκολίας, σε απότομα και δύσκολα σημεία πρόσβασης, όπου απαιτείται ο πλήρης έλεγχος και προσήλωση καθ'ολη τη διάρκεια της διαδρομής. Σχεδιασμένες αποκλειστικά για απαιτητικούς οδηγούς και λάτρεις των extreme off road διαδρομών. Καλά εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα μηχανικά και μη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες των διαδρομών. Επιχειρούμε στις δυσκολες πλαγιές του Φαλακρού. Καλύτερες περιόδους τέλος Φθινόπωρο, το Χειμώνα και στης αρχές της Άνοιξης.
Σημεία ενδιαφέροντος : Δάσος Συμίδας, Παρθένο Δάσος, Φαλακρό, ποταμός Νέστος.

Περιλαμβάνονται: η διαμονή σας σε ξενοδοχείο με το πρωινό, παρέχετε ελαφρύ γεύμα κατά την διάρκεια της διαδρομής , αναψυκτικά και νερά.
Συμμετοχή : όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά!!!!

Οχυρό - Μουσείο Πάρκο Λίσσε

Σκαρφαλωμένο πάνω σε βραχώδη λόφο κοντά στο χωριό Οχυρό, 2 χιλιόμετρα από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, δεσπόζει το οχυρό Λίσσε. Ένα από τα 21 συνολικά οχυρά της γνωστής «Γραμμής Μεταξά».
Το οχυρό αυτό είναι το μόνο διατηρημένο και επισκέψιμο στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τους Βούλγαρους την περίοδο της γερμανο βουλγαρικής κατοχής

Στη περιοχή του Βώλακα διασώζονται άλλα τρία οχυρά τα οποία είναι μερικώς επισκέψιμα. 

  1. Οχυρό Καστίλλο
  2. Οχυρό Άγιος Νικόλαος
  3. Οχυρό Μπαρτίσεβα

Γραμμή Μεταξά

ονομάζεται η σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο και απετέλεσε τελικά τον κύριο προμαχώνα της. Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στην νεότερη ιστορία.

Το Οχυρό Λίσσε μετατράπηκε σε Πάρκο/Μουσείο, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και πολύ σύντομα θα λειτουργεί και ως θεματικό πάρκο  

Επισκεφθείτε το Μουσείο/Πάρκο Λίσσε!

Το Μουσείο/Πάρκο Λίσσε αποτελεί μέρος του παλαιού Οχυρού Λίσσε. Το Οχυρό αυτό καταλαμβάνει όλο τον λόφο που ονομάζεται από τον Στρατό «Ύψωμα 771». Η περιοχή η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο παρόν έργο είναι ένα από τα μικρότερα υπόγεια συμπλέγματα στοών στους βόρειους πρόποδες του Υψώματος 771, το οποίο βρίσκεται πλησιέστερα στο υπάρχον μικρό Μουσείο και Μνημείο του Οχυρού και είναι ευκολότερα προσβάσιμο στους επισκέπτες, ενώ απαιτεί τις λιγότερες επεμβάσεις μετατροπής σε εκθεσιακό και επισκέψιμο χώρο.

Σπήλαιο της Αλιστράτης

             

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες  είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου - που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο - η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααρά).

Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση "Πετρωτό" και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1997.

Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.

Το «Αλώνι του Κυρ - Θανάση» απέχει, μόλις 22 χλμ.       

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά τις εξής ώρες:

Κατά την θερινή περίοδο
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 
ΙΟΥΝΙΟΣ: 9:00π.μ-18:00μ.μ , ΙΟΥΛΙΟΣ -  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 9:00π.μ-19:00μμ

Κατά την χειμερινή περίοδο 
Καθημερινά: 09:00 - 17:00

ΤΗΛ. 2324082045 
FAX. 2324082046

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.alistraticave.gr

 

τοχιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού βρίσκεται στον Νομό Δράμας, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του και μόλις 9χλμ από το χωριό Βώλακας. Έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Φαλακρό Δράμας.

Σίγουρα με το πρώτο χιόνι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φαν του ορεινού τουρισμού, ωστόσο, ακόμη κι έτσι, χωρίς χιόνι,  το τοπίο αποζημιώνει τους επισκέπτες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας και από τότε έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Η κεντρικές εγκαταστάσεις του, είναι σε υψόμετρο 1720 μέτρων ενώ υπάρχει και ένα σαλέ στα 2110 μέτρα, που είναι και το υψηλότερο σαλέ στην Ελλάδα.

Το Φαλακρό έχει 21 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας και συνολικού μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων. Ενώ διαθέτει 2 εναέριους αναβατήρες (μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα) και 7 συρόμενους αναβατήρες, οι 3 από τους οποίους είναι baby lift.

Οι εγκαταστάσεις του αποτελούνται από τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, που είναι το μεγαλύτερο σε υψόμετρο σαλέ της Ελλάδας. Ακόμη, το χιονοδρομικό κέντρο είναι οργανωμένο με υπάρχουν σχολές εκμάθησης σκι και snowboard με έμπειρους καθηγητές, καταστήματα ενοικίασης-πώλησης ειδών εξοπλισμού σκι-snowboard ενώ θα βρείτε και ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα σας.

Η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο είναι αρκετά εύκολη μιας και υπάρχει ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής. Θυμίζουμε στους αγαπητούς επισκέπτες ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες κατά την επίσκεψη σας σε οποιοδήποτε ορεινό προορισμό.