Documentation Sightseeing

Οχυρό - Μουσείο Πάρκο Λίσσε

Σκαρφαλωμένο πάνω σε βραχώδη λόφο κοντά στο χωριό Οχυρό, 2 χιλιόμετρα από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, δεσπόζει το οχυρό Λίσσε. Ένα από τα 21 συνολικά οχυρά της γνωστής «Γραμμής Μεταξά».
Το οχυρό αυτό είναι το μόνο διατηρημένο και επισκέψιμο στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τους Βούλγαρους την περίοδο της γερμανο βουλγαρικής κατοχής

Στη περιοχή του Βώλακα διασώζονται άλλα τρία οχυρά τα οποία είναι μερικώς επισκέψιμα. 

  1. Οχυρό Καστίλλο
  2. Οχυρό Άγιος Νικόλαος
  3. Οχυρό Μπαρτίσεβα

Γραμμή Μεταξά

ονομάζεται η σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο και απετέλεσε τελικά τον κύριο προμαχώνα της. Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στην νεότερη ιστορία.

Το Οχυρό Λίσσε μετατράπηκε σε Πάρκο/Μουσείο, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και πολύ σύντομα θα λειτουργεί και ως θεματικό πάρκο  

Επισκεφθείτε το Μουσείο/Πάρκο Λίσσε!

Το Μουσείο/Πάρκο Λίσσε αποτελεί μέρος του παλαιού Οχυρού Λίσσε. Το Οχυρό αυτό καταλαμβάνει όλο τον λόφο που ονομάζεται από τον Στρατό «Ύψωμα 771». Η περιοχή η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο παρόν έργο είναι ένα από τα μικρότερα υπόγεια συμπλέγματα στοών στους βόρειους πρόποδες του Υψώματος 771, το οποίο βρίσκεται πλησιέστερα στο υπάρχον μικρό Μουσείο και Μνημείο του Οχυρού και είναι ευκολότερα προσβάσιμο στους επισκέπτες, ενώ απαιτεί τις λιγότερες επεμβάσεις μετατροπής σε εκθεσιακό και επισκέψιμο χώρο.

Σπήλαιο του Αγγίτη (Μααράς)

Το «Αλώνι του Κυρ - Θανάση» απέχει, μόλις 12 χλμ.    

 Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 21 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Ένα πολύ μικρό κομμάτι του σπηλαίου στην έξοδο του ποταμού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου. Στο σπήλαιο έχει αναφερθεί η ύπαρξη διάφανων ψαριών.

Το σπήλαιο βρίσκεται στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας και είναι προσβάσιμο από τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 2001.

Από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

Κυριακή και Αργίες από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ.

Για πληροφορίες, καθημερινά στο τηλέφωνο του εκδοτηρίου:

+302522060460 από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ

Ιστοσελίδα:www.caveaggitis.gr

facebook: https://www.facebook.com/caveaggitis

Σπήλαιο της Αλιστράτης

Το «Αλώνι του Κυρ - Θανάση» απέχει, μόλις 22 χλμ.                    

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες  είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου - που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο - η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααρά).

Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση "Πετρωτό" και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1997.

Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά τις εξής ώρες:

Κατά την θερινή περίοδο
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 
ΙΟΥΝΙΟΣ: 9:00π.μ-18:00μ.μ , ΙΟΥΛΙΟΣ -  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 9:00π.μ-19:00μμ

Κατά την χειμερινή περίοδο 
Καθημερινά: 09:00 - 17:00

ΤΗΛ. 2324082045 
FAX. 2324082046

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.alistraticave.gr

τοχιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού βρίσκεται στον Νομό Δράμας, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του και μόλις 9χλμ από το χωριό Βώλακας. Έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Φαλακρό Δράμας.

Σίγουρα με το πρώτο χιόνι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φαν του ορεινού τουρισμού, ωστόσο, ακόμη κι έτσι, χωρίς χιόνι,  το τοπίο αποζημιώνει τους επισκέπτες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας και από τότε έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Η κεντρικές εγκαταστάσεις του, είναι σε υψόμετρο 1720 μέτρων ενώ υπάρχει και ένα σαλέ στα 2110 μέτρα, που είναι και το υψηλότερο σαλέ στην Ελλάδα.

Το Φαλακρό έχει 21 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας και συνολικού μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων. Ενώ διαθέτει 2 εναέριους αναβατήρες (μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα) και 7 συρόμενους αναβατήρες, οι 3 από τους οποίους είναι baby lift.

Οι εγκαταστάσεις του αποτελούνται από τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, που είναι το μεγαλύτερο σε υψόμετρο σαλέ της Ελλάδας. Ακόμη, το χιονοδρομικό κέντρο είναι οργανωμένο με υπάρχουν σχολές εκμάθησης σκι και snowboard με έμπειρους καθηγητές, καταστήματα ενοικίασης-πώλησης ειδών εξοπλισμού σκι-snowboard ενώ θα βρείτε και ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα σας.

Η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο είναι αρκετά εύκολη μιας και υπάρχει ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής. Θυμίζουμε στους αγαπητούς επισκέπτες ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες κατά την επίσκεψη σας σε οποιοδήποτε ορεινό προορισμό.